Broodkrans met tapenade

Dit gerecht is goed voor 8 a 12 stukjes brood.

Ingrediënten
350 gram bloem + 1 handje extra
270 ml warm water
7 gram gist (1 zakje)
2 el olijfolie
Snufje zout
200 ml tapenade
2 el geraspte oude kaas
1 eitje

Bereiding
Schenk het warme water in een kom, voeg de gist er aan toe en laat dit circa 5 minuten staan.

Schenk het gistmengsel in de keukenmachine, voeg de bloem, olijfolie en zout er aan toe en mix het tot een elastische bal. Dit kan circa 3 tot 5 minuten duren.

Besprenkel wat extra bloem in een kom en leg de deegbal hierin. Maak een theedoek een beetje vochtig, leg de doek over de kom heen en laat de afgedekte kom circa 1 uur op een warme plek rusten. Het deeg zal nu gaan rijzen en de volume van het deeg zal nu toenemen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Besprenkel het keukenblad met een beetje bloem, rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 35 bij 45 cm. Smeer het deeg in met de tapenade waarbij je circa 1 cm van de rand vrijhoud van de tapenade. De randen smeer je in met een beetje water.

Rol het deeg nu voorzichtig op. Er ontstaat nu een lange worst. Snijd deze worst doormidden. Leg de twee strengen met de open kant naar boven. Pak twee uiteindes bij elkaar en druk ze stevig tegen elkaar. Vlecht als het ware de twee strengen nu om en om over elkaar en druk ook de andere uiteindes goed tegen elkaar aan. Vouw beide uiteindes naar elkaar toe zodat er een krans ontstaat. Bevestig nu beide uiteindes aan elkaar.

Kluts een eitje om de krans hiermee in te smeren en bak het brood af in circa 45 minuten.

Plaats een reactie